A dental professional wearing safety PPE gear and white lab coat smiling compassionately

Dentisnka preosetljivost

Dentinska preosetljivost se karakteriše kratkotrajnim, oštrim bolom zuba koji je javlja kao odgovor na tipično neškodljiv stimulans. Često se naziva osetljivost zuba ili osetljivi zubi, i javlja se iznenada kada je dentin zuba izložen spoljašnjim stimulansima, kao što su topla, hladna ili kisela hrana koji stimulišu nervna vlakna unutar zuba.

 • Etiologija, Uzroci i Simptomi

  Dentinska preosetljivost je uzrokovana eksponiranim slojem dentina zuba. Normalno, meki dentin je zaštićen ili cementom i strukturama oko korena ili tvrdim tkivom gleđi krunice. Dentin ima tubule, ili sužene kanaliće, koji se pružaju do pulpe zuba, gde su smeštena nervna vlakna. Kada spoljašnji stimulansi dostignu do tubula, oni stimulišu nervna vlakna i registruju bol.

  Glavni uzrok nastanka eksponiranog dentina je recesija gingive. Kada se povuku desni, ostavljaju ogolićeni vrat zuba gde je dentin jedino zaštićen tankim slojem cementa koji se lako uklanja.

  Gubitak gleđi takodje može da dovode do dentinske hiperosetljivosti kada je kompletan sloj gleđi koji štiti dentin uklonjen zbog erozije, abrazije ili atricije.

  Bol zbog preosetljivost dentina može biti izazvan brojnim spoljašnjim stimulansima. Uobičajeni trigeri su:

  • Topla, hladna, kisela hrana ili pića.
  • Hladan vazduh.
  • Dodiri, npr. prilikom pranja zuba ili grebanja preko eksponirane površine dentina.

  Preosetljivost dentina je uobičajena ali nedovoljno prijavljena, tako da je veoma teško izmeriti njenju incidencu. Međutim studije pokazuju da njenja prevalenca može biti preko 60%. Dok se rizik eksponiranog dentina povećava godinama, dentinska preosetljivost dostiže vrhunac obično između 30 i 40 godine života kada se tubuli prirondim putem mogu zatvoriti.

   

 • Uticaj na Kvalitet života pacijenata

  Dentinska preosetljivost može da bude veoma bolna za pacijenta. Uprkos tome, zajedničko za sve pacijente je da se ne žale o osetljivim zubima njihovim stomatolozima.

  U ranim fazama, kada je bol sporadičan i kratkotrajan, mnogi ga prihvataju i izbegavaju trigere koji izazivaju te bolove.

  Medjutim dentinska preosetljivost može da napreduje do te mere da su bolovi česti, duži i intezivniji.To vrlo može da utiče kod svakodnevnih rutina pri konzumiranju hrane, pričanja i pranja zuba, prouzrokovajući čak i neke ozbiljnije zdrastvene oralne probleme.

  Pacijenti koji pate od značajne dentinske preosetljivosti takođe prijavljuju koliko ona utiče na kvalitet njihovih života prilikom konzumiranja hrane i pića, i to ih čini anksioznim i smanjuje im samopozdanje u privatnom i javnom okruženju.

 • Prevencija, Upravljanje i Lečenje

  Dentinska preosetljivost može da se leči sa specijalno formulisanim pastama za zube i rastvorima za ispiranje usta. To se prosto ostavaruje začeplivanjem dentinskih tubula kako bi se sprečila transmisija stimulusa ili desenzibilizacija nerva zuba.

  Pro Arginin Tehnologija u elmex-ovim pastama za zube deluje fizičkim začepljivanjem dentinskih tubula. Dnevna upotreba pasti za zube povećava zaštitu od bola pružajući dugotrajno olakšanje pacijentima koji pate od osetljivosti. Takođe, pruža trenutno olakšanje od dentinske preosetljivosti utrljavanjem aktivne formule na obolela područja zuba pomoću prsta.

  U svakom slučaju, uosnovni uzrok eksponiranosti dentina (recesija desni ili trošenje gleđi) treba da se reši tako da dentinske površine ne budu više eksponirane.

   

Proizvodi

Water droplet with cups inside on a red background

 

 

 

 

Saznajte više

Izvori

Profesionalne edukacije