Young female technician looking into microscope in medical laboratory

Dajte deci savršen početak života bez karijesa

 

Svako dete zaslužuje da ima budućnost bez karijesa. Da bismo pomogli deci da razviju dobre navike za oralnu negu koje će trajati doživotno i zaštititi od karijesa, postoje dva osnovna pravila koja moramo da poštujemo.

Prvo, moraćemo da uključimo roditelje ili staratelje deteta u rutine pranja zuba i da im stavimo do znanja da je neophodno da nadgledaju pranje zuba svoje dece dok ne budu u stanju da efikasno obavljaju svoje pranje zuba. Takođe možete preporučiti četkicu za decu koja odgovara uzrastu deteta, što može biti ručna četka. Roditelji bi trebalo da provere ne samo da li njihovo dete zaista pere zube dva puta dnevno, već i da nadgledaju tehniku i da se uvere da nijedno područje ne propušta.

Drugo, moramo biti sigurni da roditelji razumeju da upotreba fluorisane paste za zube pomaže u sprečavanju karijesa. Upotreba paste za zube sa fluoridima pomaže u sprečavanju demineralizacije i takođe podstiče remineralizaciju. Ovo stoga može pomoći deci sa povećanim rizikom da žive bez karijesa. Naravno, roditeljima treba dati i savete o ishrani, uključujući potrebu za smanjenjem unosa šećera i grickalica.

Kada odlučujete koje proizvode sa fluoridima da preporučite svojim pacijentima, trebalo bi da koristite procenu rizika od karijesa prilagođenu uzrastu zajedno sa uzrastom deteta da biste odredili režim i indikovanu koncentraciju fluorida i potrebu za pastama za zube bez recepta (kao što je elmex Children 0-6 pasta za zube ili elmex Junior 6+ pasta za zube).

Svetska stomatološka asocijacija – FDI i Evropska akademija za dečiju stomatologiju, kao i druge stomatološke organizacije na međunarodnom nivou, imaju smernice o upotrebi i koncentraciji fluorida u proizvodima za oralnu negu. Ove organizacije su pregledale prednosti fluorida za decu sa različitim nivoima rizika od karijesa - niskog, umerenog i visokog rizika. Na primer, oni koji su u većem riziku bila su deca koja nose fiksne ortodontske aparate, imaju ishranu sa visokim sadržajem šećera, loše navike za oralnu negu ili imaju druge faktore koji povećavaju rizik od nastanka karijesa.

Postoji nekoliko načina za podršku roditeljima u stvaranju rutine za oralnu negu kod kuće koja može pomoći njihovoj deci da budu u budućnosti bez karijesa:

1. Razgovarajte sa roditeljima i decom da im objasnite rizik od nastanka karijesa kod deteta i šta to znači
2. Objasnite roditeljima važnost upotrebe paste za zube sa fluorom
3. Naglasite ulogu roditelja u obrazovanju svoje dece i pružanju praktičnih saveta o temeljnom pranju zuba pastom za zube koja sadrži fluoride dva puta dnevno
4. Dajte prilagođene savete o ishrani i detetu i roditelju, kao što je ishrana koja sadrži malo šećera i kisele hrane i pića, kao i izbegavanje čestih užina

Pružajući gornje smernice roditeljima, možete im pomoći da pomognu svojoj deci da razviju dobre navike za život bez karijesa.