Young female technician looking into microscope in medical laboratory

Poboljšanje kvaliteta života ublažavanjem osetljivosti

 

Pandemija COVID-19 uticala je na kvalitet života (KoL) mnogih ljudi širom sveta, uključujući pacijente koji idu u stomatološku ordinaciju radi oralne zdravstvene nege, i poremetila je našu svakodnevnu rutinu. To što ne morate da napuštate (ili ne možete da napustite) kuću da biste otišli ​​na posao ili školu, remeti rutinu kao što je pranje zuba dva puta dnevno i čišćenje koncem. Takođe može povećati količinu unosa i vrste hrane i pića koje pojedinci konzumiraju i povećava učestalost užine. Pored toga, pandemija je bila stresna i doprinela povećanju bruksizma među pacijentima. Ove promene mogu imati negativan uticaj na oralno zdravlje i pokazalo se da preosetljivost dentina negativno utiče na kvalitet života. Promene navika u ishrani i povećano konzumiranje grickalica takođe mogu doprineti povećanom riziku od nastanka karijesa.

Dentinska preosetljivost se odnosi na oštar, iznenadni bol koji se javlja kada su zubi sa izloženim dentinom i otvorenim dentinalnim tubulima izloženi stimulansima. Stimulans može biti od dodira kao što je pranje zuba, čišćenje koncem ili zubni instrument koji dodiruje izloženi dentin; promene temperature (kao što je udisanje hladnog vazduha ili ispijanje toplog/hladnog napitka), slatke ili kisele hrane/pića. Mogući razlozi za izloženost dentina uključuju parodontalnu bolest, recesiju gingive, eroziju, abraziju i abfrakciju. Procenjuje se da 50% pacijenata koji imaju preosetljivost ne prijavljuju svoj bol. Stomatološki stručnjaci imaju jedinstvenu priliku da pomognu u poboljšanju kvaliteta života za svoje pacijente tako što će se baviti preosetljivošću dentina. Ispod je nekoliko koraka koji će pomoći stomatološkim stručnjacima da razgovaraju o preosetljivosti dentina sa pacijentima koji to ne prijavljuju i da pomognu pacijentima sa ovim stanjem da poboljšaju svoj kvalitet života.
U razgovoru o preosetljivosti sa pacijentima, možemo početi tako što ćemo pacijente uključiti u razgovor mimo tradicionalnih pitanja kao što je „da li osećate bol“. Umesto toga, postavljajte pitanja poput „da li izbegavate da jedete određenu hranu zbog koje su vaši zubi osetljivi“ ili „da li izbegavate pranje u određenim oblastima jer to izaziva osetljivost“. Obratite pažnju na reakciju pacijenta na stimulanse tokom pregleda. Da li su osetljivi na stvari poput usisavanja, ultrazvuka, ručnih instrumenata ili šprica za vazduh/vodu u određenim oblastima? Ne samo da će ovi stimulansi učiniti ovaj pregled neprijatnim za pacijenta, već mogu i otežati stomatologu da pruži optimalnu negu.
Upotreba paste za zube adekvatne za pacijente sa preosetljivošću zuba, kao što je elmex Sensitive Professional, ublažava tegobe i na najlakši način rešava problem pacijenata. Ova pasta za zube pruža trenutno i trajno olakšanje od osetljivosti i time poboljšava kvalitet života.

Pandemija COVID-19 stvorila je je mnoge izazove u svakodnevnom životu. Promene u rutini oralne nege, navike u ishrani i porast bruksizma su neki od negativnih uticaja koje pružaoci stomatološke nege vide među pacijentima. Davanje pacijentima rastvora koji ublažavaju preosetljivost dentina imaće pozitivan uticaj na kvalitet života pacijenata. Pošto je kvalitet života već pogođen COVID-19, ovo je jedan mali način da se pomogne.